• Kresťanské tradície a zvyky v adventno – vianočnom období

          • Koledy

            Slovensko bol od nepamäti spevavý národ, ktorý má bohatstvo  piesní  nesúce odkaz viery a ľudskosti. Obdobia sviatkov mali svoju duchovnosť a vytvorili sa vzácne tradície plné pretrvávajúcich hodnôt. Piesne poukazovali na to,  čo má v živote zmysel. Zvyky formovali vzájomné medziľudské vzťahy a prinášali radosť. V období adventu sa ľudia pripravovali na vianočné sviatky  piesňami -  koledami .

            Tento rok medzi nás na hodiny NBV zavítala rehoľná sestra Bernarda – Janka Matláková  z Kongregácie sestier Božského Vykupiteľa so svojou čarovnou harmonikou a vianočnými piesňami a koledami .

            Jubileum - 800 rokov od vzniku  prvého živého Betlehema

            Pripomenuli sme si, že sv. František z talianskeho mesta Assisi zhotovil prvý živý Betlehem. Takto vznikla krásna rodinná tradícia prípravy betlehemských jaslí v dňoch pred Vianocami, ale aj zvyk vystavovať ich na pracovisku, v školách, nemocniciach, väzeniach a na námestiach.

            Počas adventu si mladší žiaci pripravili Betlehemské jaskynky s malým  Jezuliatkom. Pán farár Mgr. Roman Skladaný požehnal všetky prinesené Betlehemy,  ako vyvrcholenie  vianočného programu .

            Vianočný príbeh

            Starší žiaci zdramatizovali a zahrali príbeh putovania svätej  rodiny a samotné udalosti narodenia Pána Ježiša. Vystúpili  počas vianočného programu v škole a  večer v Kultúrnom dome vo Veľkých Bieliciach.

            Spoločne sme v príjemnej atmosfére načúvali, spievali a  učili sa tajomstvu prichádzajúcich Vianoc. Betlehem nám podáva lekciu pokory, lásky a skromnosti. V srdciach žiakov zostala hlboká stopa, ktorá zachová vzácny  odkaz ďalším generáciám.

            Všetkým účinkujúcim a pomáhajúcim patrí veľké poďakovanie.

            Text : Mgr. Peterová Katarína  – rehoľná sestra Blandína SDR, učiteľka NBV

             

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          • Aj tento rok sme sa zapojili do úžasnej akcie "Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok." Žiaci doniesli veľké množstvo vecí, ktoré sú pre niektorých bežné, no nie každý si ich môže dovoliť. Spolu sme naplnili až 28 škatúľ. Všetkým zúčastneným veľmi pekne ďakujeme.

          • Pozor zmena!

          • Vzhľadom na vysoký počet chýbajúcich žiakov sa Vianočne tvorivé dielne dňa 8. decembra NEUSKUTOČNIA!

          • Mikuláš

          • Ako to už býva zvykom, aj tento rok, si na nás spomenul dobrý strýčko Mikuláš. Spolu s dobrými anjelmi a zlými čertami našich žiakov trošku preverili, či sa učia, poslúchajú a tí to mali možnosť dokázať peknou básničkou alebo pesničkou... Veru, už sa nám to tu začína „zvianočnievať“ a tento rok to potvrdilo aj ideálne, vianočné, zasnežené počasie.

            V tomto období by sme sa mali zastaviť a zamyslieť sa nad zmyslom týchto tradícií, aby sa z nich nevytratilo čaro a láska. Dávať a nečakať dar. Čosi čo sa z našej spoločnosti vytráca stále viac. Aj to je však zmyslom sviatku sv. Mikuláša.

            Milí naši žiaci, rodičia a učitelia. Želáme Vám, aby sa Vám v tomto predvianočnom zhone podarilo trošku spomaliť, myslieť viac jeden na druhého a spomenúť si na tých, ktorí potrebujú naše milé slovo, či chvíľku pozornosti. Užite si tieto vzácne chvíle v pokoji a s úsmevom na perách...

          • Mikulášsky turnaj v Dáme

          • Na Mikuláša, 6.12.2023, sa v ZŠ Malinovského v Partizánskom uskutočnil turnaj v Dáme mestských škôl. Našu školu reprezentovali Lukáško Vavro - umiestnil sa na 1.mieste, Liliana Daneková, Sebastián Krištof, Adam Murár, ktorí získali čestné uznanie. Všetkým gratulujeme.

          • Požehnanie adventného venca

          • Požehnanie adventného venca je súčasťou cirkevných tradícií a používa sa pri duchovnej príprave na Vianoce. Štyri sviečky na ňom reprezentujú štyri týždne adventu. Už tradične i tento rok  na našej škole sa pred požehnávaním adventného venca stretli všetci žiaci a zamestnanci školy.

            Spoločne sme prosili, aby tak ako na ňom bude pribúdať svetlo zapálených sviec, rástla aj naša láska  k Pánu Ježišovi a k sebe navzájom. Keď sa na venci rozhorela prvá adventná sviečka, zapriali sme si, aby toto prípravné obdobie pred Vianocami bolo plné  radosti a pokoja, dobrej vôle a porozumenia.

          • Štvrtáci vo hvezdárni

          • Posledný novembrový deň naši štvrtáci navštívili  Hvezdáreň v Malých Bieliciach. Súčasťou exkurzie bol prelet našou Slnečnou sústavou prostredníctvom virtuálneho hviezdoletu, ktorý už čakal na svoju posádku. A tak sa štvrtáci ocitli priamo v simulovanej kozmickej lodi, ktorá s nimi postupne letela ku všetkým vesmírnym telesám nachádzajúcich sa v Slnečnej sústave. Doplnili si tak ešte množstvo zaujímavých informácii o Slnku, planétach a ich mesiacoch, planétkach aj meteoritoch, gravitácii, striedania ročných období na Zemi, fázach Mesiaca, či významných kozmonautoch. Pozreli si špeciálny ďalekohlad v kupole a dostali aj odpovede na najťažšie  otázky o vesmíre. Hvezdárni v Partizánskom veľké ďakujeme !!!

            Text: Mgr. D. Krištofová                                                               foto : Mgr. A.  Balášková

      • Kontakty

        • Základná škola, Športovcov 372/21, 958 04 Partizánske
        • riaditeľka školy +421 / 038 7409559 e-mail zsvelkebielice@gmail.com vedúca školskej jedálne +421 / 038 7409351 administratívna pracovníčka +421 / 038 7409352 0911 409 353
        • 036125679
        • 2021604937
        • Športovcov 372/21, 958 04 Partizánske Slovakia
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje