• Výrobný deň

          • Dňa 2. 11. sa triedy našej školy premenili na firmičky, v ktorých sa usilovne pracovalo. Žiaci, tretieho až ôsmeho ročníka, vo svojich triedach spolu s rodičmi, pripravovali výrobky na školský jarmok. Tvorili vianočné ozdoby, výrobky z dreva, sviečky, náramky, prívesky, sušené ovocie a mnohé iné.  

          • Svoje dni má už zrátané

          • Harmonogram prác je nastavený na 15 mesiacov. Zastavaná plocha novej telocvične bude 600 metrov štvorcových. Samotná hracia plocha zaberie 360 metrov štvorcových. Na zbúranie a výstavbu nového objektu bola vyčíslená suma 1 134 212 eur, pričom mesto získalo dotáciu z Fondu na podporu športu v maximálnej výške 837 160 eur.

          • Jesenné tvorivé dielničky

          • Jesenné tvorivé dielničky v ŠKD a posedenie pri bylinkovom čaji, ktoré sa uskutočnilo vo štvrtok 26.10. 2023 v poobedných hodinách. Skvelá atmosféra a nádherné výtvory. Posúďte sami.

          • Zážitkové vyučovanie v 4.A

          • Posledný deň pred jesennými prázdninami si žiaci v 4.A pripomenuli Sviatok všetkých svätých a tiež tradíciu z čias starých Keltov-Halloween. Do školy prišli oblečení v strašidelných maskách, v ktorých sa na anglickom jazyku, ale aj v rámci multikultúrnej výchovy oboznámili so sviatkom, ktorý má svoj pôvod v Írsku a signalizoval koniec úrody a začiatok zimy.

            Vo vyzdobenej triede sedeli ježibaby, duchovia, čierne mačky, múmie, netopiere a kostlivci, ktorí vytvárali strašidelné tajničky, recitovali halloweenovské rýmovačky, počítali duchov a všetci s nadšením vypĺňali pracovné listy s novými poznatkami. V triede sa ozýval smiech, zábava, radosť, hudba a tanec. Aj týmto spôsobom som žiakom priblížila zvyky a sviatky. Tento netradičný deň v mojej triede obohatil deti o neopísateľné zážitky a poznatky.

            Ďakujeme aj našim mamičkám, ktoré prispeli drobnými sladkosťami a občerstvením na túto oslavu.

            foto a text: Mgr. A. Balášková

          • Exkurzia Kremnica

          • V stredu 25.10. žiaci 5. a 6.ročníka absolvovali, v rámci projektu na podporu finančnej gramotnosti, exkurziu do mesta Kremnica. Cieľom exkurzie bola expozícia Mincovne Kremnica a Banská štôlňa Andrej. 

            V mincovni bol žiakom premietnutý krátky film o jej histórii a o razení mincí. Následne si pozreli vzácne mince a medaily. Tiež absolvovali prehliadku starej raziarne, kde mohli vidieť dodnes funkčné historické stroje značky Vulkan. Cestou z mincovne sme nazreli do dobovej výrobne jedinečnej cukrovinky – Atkáryho kremnických krumplov, ktorá sa nachádza v priestoroch kremnického medzibránia.

            V štôlni Andrej sme absolvovali dobrodružnú prechádzku v žltých prilbách s čelovkami, ktoré boli jediným zdrojom svetla v podzemí. Oboznámili sme sa s históriou dobývania zlato-striebornej rudy a dozvedeli sa viac o podmienkach a ťažkej práci vtedajších baníkov pri razení zlata. Nezabudli sme navštíviť i miesto, ktoré je označené ako stred Európy. Žiaci sa dozvedeli veľa nových a zaujímavých informácií a odchádzali domov plní zážitkov.

          • Pápežská nadácia ACN

          • Pomoc trpiacej Cirkvi pozvala všetky farnosti, škôlky, školy a rodiny, aby sa zapojili do ďalšieho ročníka celosvetovej modlitebnej akcie „Milión detí sa modlí ruženec“. Začiatky iniciatívy siahajú do roku 2005, keď sa v hlavnom meste Venezuely Caracase skupina detí modlila ruženec na podnet slov sv. pátra Pia: „Keď sa milión detí bude modliť ruženec, svet sa zmení.”Tohto roku sa aktívne zapojili žiaci 7. ročníka pod vedením učiteľky NBV Blandíny - Kataríny Peterovej,Mgr. vo farskom kostole vo Veľkých Bieliciach.

          • Otvorená hodina pre predškolákov v 1.A triede

          • Dňa 24.októbra do našej školy zavítali predškoláci z MŠ Topoľová, aby si vyskúšali ako sa sedí v školskej lavici, pozreli si priestory školy,  pozdravili svojich starších kamarátov a  zmerali  si svoje vedomosti s našimi prvákmi. Darilo sa im naozaj výborne. 

            Ukázali pani učiteľkám, Daniele Krištofovej a Evke Dojčanovej, ako sa už vedia pekne prihlásiť, správne rozdeliť slová na slabiky,  poznajú niektoré čísla aj  geometrické tvary, dokážu správne určiť počet predmetov pri tabuli.  Šikovných predškolákov  čakala po hodine sladká odmena aj s darčekom...  

            Prezradili nám, že sa do školy už veľmi tešia, no a my na nich samozrejme tiež.

          • Svetový deň jablka

          • Jabĺčko môžeme považovať za neoddeliteľnú súčasť našich životov. 21.10. je dokonca svetový deň jablka! Ten sme si v našej škole pripomenuli v piatok 20.10. veľkou zábavou a hodovaním.

            Žiaci 1.-8. ročníka sa vďaka najstarším spolužiakom dozvedeli mnoho zaujímavého napríklad z oblastí jablka a následne si aj tematicky zasúťažili. Museli určiť jabĺčko podľa chuti, namiešať správnu farbu jabĺčka, určiť jabĺčka podľa vône, zasúťažili si v historickom kvíze alebo sa naučili určiť správny druh.

            Odmenou po celodennom snažení bolo štedré jabĺčkové hodovanie. A že bolo naozaj štedré! Žiaci priniesli až neuveriteľných 77 súťažných jablkových pochutín. Na konci dňa sa spočítali body v súťaži a výsledok bol nasledovný:

            1. miesto 1.A

            2. miesto 5.A

            3.miesto 3.A

            V súťaži o najlepší koláč vyhrali títo žiaci:

            1. miesto Soňa Bakitová (1.A)

            2. miesto Barbora Šútorová (2.A)

            3. miesto Michal Homola (7.A)

            Súťaže o najkrajšie, najväčšie a najmenšie jabĺčko dopadli nasledovne:

            Najkrajšie jabĺčko 5.A – Vivien Tomanová

            Najmenšie jabĺčko 7.A - Veronika Zubáková

            Najväčšie jabĺčko 4.A – Tomáš Dojčan

            Špeciálna cena poroty – Najzaujímavejšie jabĺčko 1.A

          • Výstava ovocia a zeleniny

          • V pondelok 16.10. 2023 sa naša škola zúčastnila výstavy ovocia a zeleniny, ktorú pripravilo Občianske združenie Veľkobielickí záhradkári. Na výstavu sme poskytli aj práce našich žiakov.

          • Piatok 13-tého s fyzikou

          • Žiaci 7. a 8. ročníka zo Základnej školy vo Veľkých Bieliciach v piatok trinásteho (októbra) boli na exkurzií v Martine.

            Cieľom exkurzie bolo Centrum popularizácie fyziky pri Gymnáziu Viliama Paulinyho-Tótha v Martine. Žiakom sa venoval samotný spoluzakladateľ a najlepší európsky učiteľ fyziky za rok 2017 PaedDr. Jozef Beňuška, PhD., ktorý nám na jednoduchých experimentoch vychádzajúcich z bežnej praxe poukázal na skutočnosť, že mnohé činnosti, ktoré vykonávajú aj tie najdokonalejšie prístroje sú mnohokrát založené na úplne jednoduchých fyzikálnych princípoch.

            Žiaci sa dozvedeli, aké sú účinky elektriny, ako pôsobí odstredivá sila, ako vznikajú v prírode gejzíry a silné vetry. Niektorí žiaci si z exkurzie odniesli jednotky z fyziky.

            Exkurzia bola hradená z Fondu na podporu tematického vzdelávania mesta Partizánske.

          • Exkurzia Trenčiansky hrad a Uhrovec

          • V piatok 13. 10. sa žiaci 4. a 5. ročníka zúčastnili exkurzie na Trenčiansky hrad a navštívili rodný dom Ľ. Štúra a A. Dubčeka v Uhrovci. Na Trenčianskom hrade sme absolvovali vyhliadku z Matúšovej veže, zastavili sa pri studni lásky, nazreli do hladomorne, zahrali si šach na nádvorí hradu. V Uhrovci sme sa dozvedeli viac o živote Ľ. Štúra a A. Dubčeka zo zaujímavého rozprávania pani sprievodkyne a tiež z krátkeho filmu, ktorý nám bol premietnutý. Exkurzia sa žiakom páčila.  Bola hradená z Fondu na podporu tematického vzdelávania mesta Partizánske.

          • Jesenné tvorenie

          • Šikovné ručičky detí a pani vychovávateliek sa pustili do práce.  V jednotlivých oddeleniach vyrábali nádherné pestrofarebné výrobky s rôznymi výtvarnými technikami na tému jeseň. 

          • Lesná pedagogika

          • 12.10. 2023 žiaci 4. A triedy našej školy strávili príjemný deň s pracovníkmi Lesnej pedagogiky v nádhernom prostredí v Nemšovej. V cieli nás vrúcne privítali milí lesníci, ktorí si pre nás pripravili krásne aktivity. Po príchode si nás rozdelili do skupín a vydali sme sa za dobrodružným spoznávaním lesného spoločenstva. Dozvedeli sme sa zaujímavé informácie hravou formou. Lesníci nám ukázali zaujímavé metodické pomôcky na spoznávanie rôznych druhov stromov, semien a dreva. Žiaci sa naučili aj strieľať z luku a spoznávali metódou hry lesné zvieratá. Po skvelom obede sme nakŕmili aj zvieratká a spoznali krásu okolitej prírody. Na záver sme sa milým lesníkom poďakovali za dnešný krásny a náučný deň.

          • PO STOPÁCH TOMÁŠA BAŤU

          • Naši siedmaci a ôsmaci dňa 10. októbra 2023 absolvovali exkurziu do českého Zlína. Najskôr si prezreli Vilu Tomáša Baťu. V nej sa podrobne oboznámili so životom zakladateľa obuvníckeho impéria. Vďaka výbornému výkladu miestneho sprievodcu nahliadli do súkromia najbližšej rodiny českého kráľa obuvi. Tomáš Baťa môže svojím odhodlaním a prístupom inšpirovať našich žiakov pri vedení vlastných školských firmičiek, ktoré budú súčasťou rozvojového projektu Ministerstva školstva na podporu finančnej gramotnosti. Následne sa exkurzia presunula do Budovy č. 21, ktorá je tiež známa pod názvom "Baťov mrakodrap". Žiaci sa vyviezli na 16. poschodie špeciálnym výťahom, pojazdnou kanceláriou riaditeľa fabriky, a vychutnali si výhľady na mesto Zlín. Potom na nich čakala expozícia múzea "Princíp Baťa" v Budove č. 14. Tam sa oboznámili s výrobou obuvi a pozreli si dobové reklamy firmy Baťa. Žiakom sa exkurzia veľmi páčila a mesto Zlín opúšťali spokojní. Exkurzia bola plne hradená z Fondu tematického vzdelávania mesta Partizánske.

          • Šarkaniáda

          • Každé ročné obdobie má svoje čaro. Krásne farby listnatých stromov, meniaci sa šat prírody a príprava zvierat na zimný spánok, ale i šarkany.  To všetko patrí k jeseni. Tá tohtoročná je charakteristická príjemným slnečným počasím a aj napriek dátumu, dostatočne vysokými teplotami.

            Dnes (6.10.2023) sme v ŠKD spolu s pani vychovávateľkami zorganizovali „Šarkaniádu“ – jedno z najobľúbenejších podujatí. Deti predviedli obrovskú paletu rôznych šarkanov. Krehké princezničky ale i naozajstné strašidelné draky...Nebolo cieľom vyhrať, ale zapojiť fantáziu, kreativitu, či zručnosť. A v neposlednom rade aj príjemne stráviť voľný čas a odprezentovať svoje schopnosti a talent.

          • EKOTOPFILM

          • Dnes sa naši žiaci zúčastnili zaujímavého podujatia s názvom EKOTOPFILM. Pozreli sme si sériu krátkych filmov s ekologickou tematikou: napríklad príbeh o tragédii zvierat pri ich jazere v Austrálii, rozprávanie o vtákoch a ich význame pre človeka. Taktiež sme videli videá o dôležitosti neplytvania jedlom či ekologickej dopravy, ktoré vedia vo veľkej miere znížiť náš vplyv na ozónovú vrstvu a globálne otepľovanie, v neposlednom rade aj dokument o tom, čo máme na tanieri a či naozaj platí známe: ,,Si to, čo ješ." Našich žiakov tieto problematiky zaujali a ďalej sa im budeme venovať aj v procese vyučovania.

    • Kontakty

      • Základná škola, Športovcov 372/21, 958 04 Partizánske
      • riaditeľka školy +421 / 038 7409559 e-mail zsvelkebielice@gmail.com vedúca školskej jedálne +421 / 038 7409351 administratívna pracovníčka +421 / 038 7409352 0911 409 353
      • 036125679
      • 2021604937
      • Športovcov 372/21, 958 04 Partizánske Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje